Alaptérkép által elfoglalt hely felszabadítása

A térképes GARMIN GPS-ek közös jellemzője, hogy található bennük egy alaptérkép (basemap), amely elnagyoltan ugyan, de térképet ad a Föld azon részéről, ahová a készüléket szánták. Ebből a szempontból különböznek az amerikai GPS-ek, azokban Észak-Amerika térképe van, az európaiakban pedig Európa és Afrika. A Föld túlsó fele, illetve Ázsia aztán valóban elnagyolt csak a tenger-szárazföld határt, országhatárokat és fővárosokat tartalmazza.

Többekben felmerült, hogy milyen jó lenne, ha az alaptérkép által elfoglalt helyre is MapSource térképet lehetne tölteni. Ebből a szempontból az eTrex Legend érintett leginkább, ugyanis 8 MB-ra kevés adat fér, és méginkább izgalmassá válik a kérdés, amint megtudja a tulajdonosa, hogy az alaptérkép 8 MB-ot foglal el. Van tehát egy 16 MB-os flashmemória, amelynek egyik felét legtöbbünk számára haszontalanul foglalja el az alaptérkép. A 24 MB-os modellekben ez 32=8+24 MB, a GPSMAP 60C/CS készülékekben 64=8+56 MB, a 76-osokban 128=13+115 MB a képlet.

Hogy lehet ezt a memóriát felhasználni? A firmware módosításával. Gyakorlatilag megabájtonként szabályozható, hogy a teljes memóriaterület mekkora része legyen egyik és másik, akár 0:100% arányban is.

Hogyan lehet hozzájutni ilyen firmware-hez? A helyzetet az bonyolítja, hogy a firmware egyéb módosításokat is tartalmazhat, például a trackemória növelését, így ezzel összefügg. Az ottani letöltések egyelőre nem tartalmaznak az alaptérképre vonatkozó módosítást, de tervezem kiegészíteni ilyen lehetőséggel is.


Utolsó frissítés: 2009.08.25
Ugrás a kezdőlapra
Kolesár András gps@kolesar.hu